”UDENfor” - Kunstnergruppen horiZont

22.01. - 27.02.2016

Flensborg Bibliotek
Norderstraße 59
24939 Flensburg
Tyskland

Sydslesvigs danske Kunstforening inviterer til åbning af udstillingen UDENfor - Kunstnergruppen horiZont, en kunstudstilling med maleri, grafik, foto og skulptur.

ÅBNING
jan
21
20:00

Kunstnerne har gennem årene deltaget i adskillige gruppe- og soloudstillinger hver især. Søren Friis og Lise Tuxen er arkitekter fra Arkitektskolen i Aarhus, Hanne Ida Helstrup er grafiker fra Det fynske Kunstakademi, mens Tove Dehn, Birgitte Ramskov og Ninne Nielsen er billedkunstnere fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i København.

Ninne Nielsen og Søren Friis viser blandt andet en del af deres værker udstillet på Vendsyssel Kunstmuseum i Hjørring under deres fælles udstilling med titlen ”Hirtshals Havn”. Hvor Ninne Nielsens udgangspunkt er malerens, er Søren Friis’ arkitektens og billedhuggerens. Men i kontrasten ligger også et supplement. For begge billedkunstnere gælder, at det genkendelige og konkrete bearbejdes i et personligt billedsprog, og deres arbejdsmetode er præget af en både analytisk og eksperimenterende tilgang.

Ninne Nielsen baserer sine værker på fotos fra Hirtshals Havn. I photoshop beskærer, farvejusterer, stiliserer og sampler hun detaljer fra digitale fotos, som stykkes sammen til maleriernes collagelignende motiver, der står skarpt og klare i farverne.  

I en række store skulpturer isolerer Søren Friis funktionelle elementer fra havnens skibe og kuttere og gør dem derved til ren form, genskabt i bemalet træ og metal. Farven indgår som en naturlig del og har næsten altid en betydning i hans værker.  

Hanne Ida Helstrup arbejder som gruppens grafiker med ætsninger og unika værker raderet i plexiglas. Hun opnår stor stoflighed bl.a. ved hjælp af det utraditionelle værktøj boremaskinen. Hun antyder en ensomhed og dramatik i sine raderinger af landskaber og selvbiografiske fortolkninger. På udstillingen UDENfor, viser hun en hel ny serie omkring et udsat barn/dukke. Dukken har været hendes biologiske mors, som hun aldrig nåede at møde.

Lise Tuxen viser nordiske landskaber, hvor penselstrøgenes aftegninger i høj grad er med til at bestemme maleriets endelige karakter. Hendes malerier fremstår med en kraft og rytme, der fastholder det umiddelbare, skitseagtige udtryk, og gør de store vidder og bjergformationer nærværende. Menneskets forbundethed til naturen fornemmes i hendes værker. I maleriet ”Før smeltetiden” aner man også en kommentar til den globale opvarmning.

Tove Dehn arbejder med fotoserier fanget gennem sit kameras objektiv og bearbejdet på hendes computer. I serien ”Sat udenfor” er det med fortællinger om de mennesker, der har sat sig spor i uderummet. Her har hun fulgt skraldemændene meget tidligt på dagen i lange perioder, og skabt en stor serie på 25 bearbejdede fotos, som fremstår samlet som en stor installation. I hendes stramme kompositioner ses en stemning af let melankoli, og beskueren overvældes af en indre ro.

Birgitte Ramskov arbejder på akvarelpapir med tusch, grafit og akvarel. Mange af hendes friser spiller på landskabsassociationer, hvor tegnagtige formationer opleves som store arkaiske landskabspanoramaer – på en gang poetiske og dramatiske. De kan få et helt rum til at svæve og flyde – vægtløse og i bevægelse. Hendes installation ”Metamorfoser” kan give iagttageren et indtryk af at befinde sig i et ukendt univers, en ukendt natur uden grænser.

Udstillingen åbnes af Erik Fredens, formand for SSF´s Billedudvalg.

Musikalsk underholding: Thomas Dohn, piano

Kunstnerne er tilstede ved åbningen

Kunstforeningen byder på et lettere traktement.

Alle er velkommen - gratis adgang.

Hans Christian Davidsen
Kunst på kryds og tværs Hans Christian Davidsen 21/01/2016
BilagStørrelse
PDF ikon Invitation - horiZont1.31 MB